Ieders model van de wereld is anders. Je opvoeding is anders, je ouders zijn uniek, jij bent uniek, je hebt je eigen specifieke waarden die je belangrijk vindt. Kortom, jij bent anders dan iedereen die je kent, je bent uniek!

Dus heb je ook je eigen unieke wensen, interne regels, verwachtingen én eigen grenzen. En het is prettig, goed en zéér verstandig om die grenzen kenbaar te maken aan je partner, kinders, familieleden, collega’s, vrienden, buren, en iedereen waar je contact mee hebt.
En omdat jij er last van hebt als die grenzen worden overtreden, is het bovendien belangrijk om die grenzen goed te bewaken.

Denk nu niet: ja maar, dat begrijpen ze toch wel. Vaak dus niet en soms misschien ook wel, maar het zijn jou grenzen. De meeste mensen leven vanuit hun eigen unieke behoeften. Bewaken dus, die hap!

Mensen kunnen geen gedachten lezen en stellen voor jou geen grenzen. Dat is iets wat je zelf moet doen!

Ik geef je een voorbeeld. Wellicht wordt het dan duidelijker voor je.
Bij Floor, een cliënte van me, liep bijna iedere dag of meerdere keren per dag haar moeder binnen. Moeder woonde maar een paar huizen verder, dus dat was makkelijk. Floor vond dit echter niet prettig, ze had immers niet altijd zin in en tijd voor haar moeder. Ze vond het echter ook sneu voor haar moeder om aan te geven dat ze dat niet wilde en was bang om haar te kwetsen. Moeder vond het fijn om haar dochter iedere dag even te zien, en als ze zich ergens geen raad mee wist, dan kon ze dat meteen even vragen. Ze begreep echter niet waarom haar dochter steeds zo kribbig tegen haar deed. Het leek of wel alsof dat steeds erger werd.
Floor was behoorlijk gefrustreerd over de dagelijkse bezoeken en merkte dat ze al gespannen raakte als ze alleen het tuinpoortje al hoorde dichtslaan. Haar eerste gedachte was dan, daar is ze weer. Ze komt maar wanneer ze wil, houdt geen rekening met mij en heeft geen respect voor mijn privacy. Het koste Floor dus veel negatieve energie en ze zat er echt mee. Ze voelde zich achteraf ook altijd schuldig dat ze zo kribbig tegen haar moeder had gedaan.

Er zijn hier een aantal zaken aan de hand. Naast het stellen van grenzen, was het o.a. ook nodig dat Floor ook een van haar interne regels onderzocht en bijstelde, die haar zei om altijd beschikbaar te zijn/klaar te staan voor haar moeder. Dus daar zijn we ook mee aan de slag gegaan.
Maar goed, we hadden het over grenzen stellen.

Door het gesprek aan te gaan met haar moeder, is de relatie van Floor met haar moeder nu beter. Ze maakt tijd vrij voor haar moeder om samen leuke dingen te doen op tijden dat het haar past en daar genieten ze samen van. Ze is niet meer kribbig, voelt zich niet meer schuldig of gefrustreerd.

Heb jij hulp nodig met grenzen stellen of wil je beter voor jezelf leren opkomen, maak dan een laagdrempelige gratis en vrijblijvende kennismakingsafspraak.

 

Inschrijven tips, blogs en inspiratie Lelela