Vrijdag 5 augustus is de openiolympia-1539043_1920ngsceremonie van de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro. Er is al druk gespeculeerd hoeveel medailles de Nederlandse sporters mee naar huis gaan nemen. De verwachting is zelfs dat Nederland extreem succesvol gaat zijn en een recordaantal van maar liefst 31 medailles gaat behalen.

Een hink-stap-sprong atleet vertelde tijdens een interview dat hij zijn record wilde verbeteren en dat hij zijn nieuwe afstand in al zijn sportschoenen had geschreven. Hij had zijn doel gevisualiseerd en al beleefd in zijn mind. Hij had het publiek horen juichen, de nieuwe tijd op het scorebord zien staan en het gevoel van triomf en blijdschap daadwerkelijk gevoeld. Hij had dus precies aan zijn hersens verteld wat het doel én de beloning was.

Vaak wordt een wereldrecord een paar keer heel snel na elkaar verbeterd. Als eenmaal de denkbeeldige grens 1x is overschreden, en het geloof er is, dan worden geweldige resultaten behaald. Zit het dan toch allemaal in ons hoofd? Nee, natuurlijk niet. De aanleg of noem het maar talent, de vele uren training en het doorzettingsvermogen moeten er ook zijn. Dat doorzettingsvermogen zit dan weer in ons hoofd, net als die denkbeeldige grenzen. Er zijn veel mensen met een talent, maar veel minder echte topsporters. Body en mind moeten daarvoor samenwerken. De Mentaliteit: het doorzettingsvermogen, de mentale kracht om af te zien, ervoor te gaan, in jezelf te geloven. Dat maakt het verschil.

Grenzen kunnen verlegd, verruimd of soms helemaal losgelaten te worden. Zo had ik een cliënt (virtuele maagband) in de praktijk die zichzelf ook een denkbeeldige grens had opgelegd. Wat ze ook deed, onder de 70 kilo kwam ze niet, vertelde ze me. Diëten, meer sporten, detoxen, het hielp tot aan 70 kilo en dan stopte het. Ken je het principe van selffulfilling prophecies* Je eigen mind kan je dus saboteren. Uiteraard altijd vanuit de beste intenties. Maar goed, ze creëerde en bewaakte dus haar eigen grens. Haar saboteurtje hield het idee in stand.

Het mooie is, dat een hypnotherapeut die grens ook op onbewust niveau weg kan halen of om kan buigen naar een voordeel. En dat hebben we dus ook gedaan. Ze heeft een nieuwe grens, die beter bij haar past en waar haar focus vanaf nu ligt. En ze gelooft nu ook op bewust niveau, omdat ze haar oude grens heeft doorbroken. Ze heeft er simpelweg voor gekozen om iets anders te geloven. Zo eenvoudig is het vaak. Zo krachtig is onze mind.

Soms is er iets wat ons tegenhoud om grenzen te doorbreken, los te laten en verder te gaan. Een beschermingsmechanisme wat je heel veel jaren heeft beschermd en wat goed voor je heeft gezorgd, met de beste bedoelingen. Misschien een angst, een overtuiging, een geloof of … iets anders.

Wil je je grenzen gaan verkennen en voor goud gaan? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Linda
Hypnotiseur en grensverleggend coach

*vertaald vanuit het Engels:
zelfvervullende voorspelling, een voorspelling die direct of indirect leidt tot het uitkomen van die voorspelling. Anders gezegd: We gaan zien wat we geloven, want daar ligt de focus. En daar waar de focus ligt, krijg je meer van.

Inschrijven tips, blogs en inspiratie Lelela