Een van de schitterende uitspraken die Johan ons heeft nagelaten is Ieder nadeel heb se voordeel. Hij begreep de wet van de zogeheten polariteit. Hij had ook kunnen zeggen, ieder probleem heeft ook een oplossing. Maar dat is niet des Johan ’s. Dr. Phil begrijpt die wet ook en legt die ook wel eens uit in zijn programma’s. Stel nu, je bakt een pannenkoek (met of zonder n maakt voor het voorbeeld niet zoveel uit). Je kijkt in de pan en je ziet de bovenkant van de pannenkoek. Op een gegeven moment moet je de pannenkoek omdraaien omdat de onderkant bruin is. Je ziet die onderkant niet, maar je wéét dat die er is. En als je het voor elkaar krijgt om de pannenkoek om te draaien – met de spatel heel voorzichtig, of 1..2.. huppakee in de lucht, dan zie je het ook.

Maar goed. Faalangst kent diverse vormen, en daar is van alles over te vertellen, maar daar ga ik nu niet op in. En faalangst heeft dus, naast al zijn nadelen, ook best wel voordelen. Dat geldt overigens voor alle angsten. En wat zijn die voordelen dan?

Continu streven naar verbetering Je streeft continu naar (zelf)verbetering en je wordt dus steeds beter. Je verdoet je tijd niet met het vieren van successen, dat kost alleen maar tijd. En die tijd, die je over hebt, kun je weer investeren in jezelf om je nog beter te maken.

Boordevol creativiteit Je bereidt je zo goed voor, je leest je in, googelt en bent op alles voorbereid. Je denkt buiten de box, omdat je je op alle (on)mogelijke scenario’s hebt voorbereid. Voor ieder probleem heb jij al lang tien verschillende oplossingen bedacht. Je bent bovendien heel creatief in het bedenken van plausibele excuses die voorkomen dat je iets gaat ondernemen waarbij je zou kunnen falen.

Kwaliteitscontrole Je bewaakt de kwaliteit, controleert tot in detail en zet de puntjes op de i en dan check je het nog eens. Dat het je wat meer tijd kost, is geen probleem. Goed werk heeft immers veel tijd nodig.

Alert en analytisch Je bent heel alert en hebt diverse mogelijke problemen al uitgebreid geanalyseerd voordat er ook maar iets is gebeurd. Je bereid je uiterst goed voor en maakt je daarnaast zorgen over allerlei zaken die fout kunnen gaan. En dat is geweldig, aangezien 95% waar je je zorgen over maakt niet gebeurt, en 5% dus wel! En daar ben jij op voorbereid.

Nu is helaas het nadeel, dat niet iedereen die faalangst heeft, ook altijd bovenstaande voordelen heeft. Vind je nu dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen en ben je helemaal klaar met je angst. En wil je die pannenkoek 1.. 2.. hupsakee in de lucht omdraaien, op een snelle, veilige en relaxte manier, waarbij je gewoon jezelf kunt zijn en je alleen maar hoeft te luisteren en je onbewuste toe te staan om te reageren op wat ik zeg. Neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of doe eerst wat onderzoek of misschien ook niet.

Maak er wat moois van!
Linda

Inschrijven tips, blogs en inspiratie Lelela