Onrust of stress ervaren we allemaal wel eens. De één ontploft al als een medeweggebruiker te traag rijdt en de ander krijgt pas zweetdruppels op het voorhoofd als op Schiphol blijkt dat het paspoort nog thuis ligt. We ervaren stress niet allemaal op dezelfde manier. Zie ook de pagina stress en burn-out voor meer informatie.

Stress verminderen kun je op verschillende manieren doen. Bewegen en sporten, naar buiten de frisse lucht en natuur in is een goede ontspanner. En lekker bezig zijn met je handen (i.p.v. in je hoofd), zoals schilderen, tuinieren, knutselen, zorgt voor ontspanning.

De opbouw van stress beperken is een ander deel van het probleem dat je aan kunt pakken. Denk aan het stellen van grenzen, m.a.w. NEE leren zeggen, reëlere eisen aan jezelf stellen, afscheid nemen van energievreters, enzovoorts. En soms heb je daarbij een beetje hulp nodig van een professional, die je helpt datgene te doen, wat je eigenlijk al die tijd al wist.

De onderstaande zelfhypnose oefening helpt je om je stress weer in de HAND te houden. De oefening duurt ongeveer 10 minuten.

Zorg dat je op een rustige plaats bent, waar je niet wordt gestoord en zet je GSM op stil. Plaats een hand op je buik en adem zoveel mogelijk naar je hand toe. Blijf tijdens de oefening rustig inademen door je neus en langzaam uitademen door je mond.

Stap 1. Zet nu je duim op je wijsvinger en zodra je vingers zich raken, denk je terug aan die keer dat je lijf zich moe voelde op een prettige manier, bijvoorbeeld na het sporten of lekker uitbundig dansen.
Stap 2. Verplaats nu je duim naar je middelvinger en zodra je vingers zich raken, denk je terug aan een moment dat je veel liefde ervaart. Een bijzondere ontmoeting, een warme omhelzing, een romantisch moment, een speciale vriendschap. Verspreid het gevoel door je hele lichaam.
Stap 3. Verplaats nu je duim naar je ringvinger en denk terug aan een moment waarop je een compliment kreeg en/of een mooie overwinning behaalde en voel weer hoe dat voelde.
Stap 4. Zet nu je duim op je pink en denk aan een mooie plaats waar je bent geweest en waar je je fantastisch en heerlijk ontspannen voelde. Blijf even op die plek en als je zo ver bent kom je weer rustig terug naar het hier en nu.

Je zult je na de oefening ontspannen en opgewekter voelen en meer energie hebben.

Hoe meer je in de oefening gebruikmaakt van al je zintuigen, hoe krachtiger de ervaring zal zijn.

Wil je het nog een krachtiger ervaren en/of wil je hulp bij het blijvend veranderen van je stress, NEE leren zeggen, kortom beter voor jezelf zorgen, plan dan nu een gratis kennismakingsgesprek in de agenda

Warme groet, Linda

 

Inschrijven tips, blogs en inspiratie Lelela