Soms denk ik het nog wel eens. Net na een opdracht of afspraak waar ik tevreden over ben, en ook een beetje moe. Pff, nu even niets en een lekker sigaretje… Nee joh, denk ik dan meteen, ik rook toch niet. Niet meer tenminste.

Dus zelfs na ruim een jaar van die rommel af te zijn, probeert die deugniet ‘het rokertje’ het toch weer. Die associatie van beloning, nu even chillen en even niets, met de sigaret is dus nog niet helemaal weg. En weet je, dat kan best nog even duren. (zie blog augustus “Reboot je automatische piloot”.) Ik heb immers bijna 35 jaar gerookt. Dus die gewoonte zit diep geworteld in mijn hersens. Ik bedenk me ineens, als je dat nu eens allemaal bij elkaar op zou tellen, al die pakjes sigaretten, hoeveel zou dat dan zijn in euro’s.. OMG niet aan denken nu.

Het herseninfarct van mijn moeder en de uitspraak van de neuroloog dat het infarct was veroorzaakt door het roken, waren voor mij voldoende om de stap te zetten en nooit meer te roken. Mede als ondersteuning voor mijn moeder stopten mijn man en ik beide. Natuurlijk wist ik al lang dat roken slecht is voor je gezondheid, je huid, dat het stinkt en dat het ook nog eens ontzettend duur is. Maar als men tegen mij zeurde over stoppen, dan stak ik er juist nog eentje op. Dat bepaalde ik zelf wel. Ik wilde het niet weten. En dit was nét het extra duwtje dat ik nodig had.

Ik weet, er zijn nog steeds mensen, die ontkennen dat roken slecht is. En ik zie het ook zeker niet als mijn missie die mensen te overtuigen, of om mensen van het roken af te brengen die zelf niet willen stoppen. Wat ik wel weet, is dat veel mensen willen stoppen, maar op een of andere manier niet durven. Wellicht omdat ze al diverse pogingen achter de rug hebben, bang zijn dat ze te veel aankomen, of andere redenen. En ik weet ook dat niet iedereen alleen op pure wilskracht kan stoppen. Gelukkig is er hypnose en die methode kan een goede ondersteuning zijn bij het niet-roken. De TIMO-methode (combi van hypnose en NLP) die ik heb geleerd geeft een slagingspercentage van meer dan 90%.

Zoek je nu voor jezelf houvast om toch te blijven roken, heb ik hier een aantal voordelen van het roken op een rijtje gezet:

  1. Van vieze geurtjes heb je als roker weinig last, je reukvermogen is flink verminderd, dus je ruikt ze niet.
  2. Je hoeft je niet druk te maken dat je overwerkt raakt. Je gaat regelmatig van je rookpauze genieten, terwijl je niet-rokende collega’s je taken waarnemen.
  3. Nederland krabbelt weer lekker uit de crisis, mede dankzij de steeds gullere afdracht aan accijnzen door de roker.
  4. Zijn de hoge kosten van de ziektekostenverzekering voor velen een bron van ergernis, niet voor de roker. Hij haalt zijn premie er dubbel en dwars uit.
  5. Regelmatig een frisse neus haal je als roker ook. Binnen roken is er immers niet meer bij op de meeste plaatsen.
  6. Je kunt je lekker rijk rekenen als je op vakantie een veel goedkopere slof sigaretten kunt scoren. Niet-rokers hebben dat voordeel niet.
  7. Ben je naast roker ook nog schilder, dan zit je helemaal gebakken. Al je mede-rokers zorgen dat jij lekker aan het werk blijft.

Wil je ondanks de voordelen, tóch stoppen met roken. En wil je daarbij een beetje hulp? Neem dan contact met me op voor meer informatie.

Linda Buelens
Hypnotherapeut en niet-roker