brain-954816_1920

Emoties zijn de grootste drijfveer van ons gedrag en komen uit het on(der)bewuste. Ze zijn ook de bron van zaken zoals burn-out, gewichtsproblemen, te veel tijd spenderen op Facebook of op Pokémons jagen. Ze liggen aan de basis van o.a. alcohol-, gok- en drugsverslaving. En zijn de oorzaak van angsten, fobieën, depressies en het ontevreden zijn met je leven. Ze zijn in staat om je psychische gezondheid ten gronde te richten. Je begrijpt dat het dus belangrijk is om onze emoties te begrijpen, zodat we een goede balans hebben en een gelukkig, succesvol en volwaardig leven.

Veel dingen doe je uit gewoonte, op de automatische piloot. En dat is maar goed ook, want anders zou je iedere keer bij het tandenpoetsen, lezen, schakelen, veters strikken, en ga zo maar verder, na moeten denken hoe het ook al weer moest en zou het meer energie en tijd kosten. Dus, we zijn er blij mee, met die automatische piloot bedoel ik.

Maarrr.. dan is daar toch weer de wet van polariteit (zie een van mijn blogs voordelen van faalangst). We hebben tevens allemaal (ja, ook jij) gewoontes, automatische reacties, waar we niet zo blij mee zijn. En hoe krijg je die nu uit je systeem, hoe reboot je je automatische piloot? Dat kan op diverse manieren en daar zijn verschillende technieken voor waaronder tools uit hypnose en NLP. Met de methode die ik hierna beschrijf, kun je zelf alvast aan de slag.

Stap 1 Bewustwording

Oefen met het bewust worden van je emoties (en hoe de daarna reageert) en stel je zelf onderstaande vragen:

 • Wat is de trigger (wat gebeurde er nét voor)
 • Wat doe ik
 • Wat voel ik
 • Waar voel ik het
 • Welke gedachten ontstaan er

Stap 2 Stop, ervaar en onderga

 • Stop, ervaar het in stilte en onderga
 • Reageer niet
 • Ontdek/wordt je bewust van wat er gebeurt
 • Realiseer je dat bepaalde gewoontes je niet meer helpen

Stap 3 Herwaardeer en reageer

 • Vraag aan jezelf wat de intentie is
 • Kies je antwoord bewust
 • Herhaal, herhaal, herhaal vanaf stap 1

Even wat anders. Ik wandel wel eens in het bos of in het park. Gewoon, lekker even naar buiten, de frisse lucht en de natuur in. In het park zijn mooie verharde paden aangelegd en er staan van die hekjes die het voor fietsers moeilijk maken om op het pad te komen. Nu is er nét voor die hekjes een nieuw pad ontstaan, dwars door het plantsoen. De beplanting en het gras zijn daar al grotendeels weg. Dat is niet gebeurt omdat er een of twee keer iemand overheen fietste. Ook niet na 10x of misschien na 100x, en het kan ook weer herstellen. Ten minste, als men stopt er overheen te fietsen.

Als je iets een of twee keer doet, is het nog geen gewoonte. Het duurt minimaal 21 dagen voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd en minimaal 66 dagen om een automatisme te worden. Als je grote veranderingen in je leven wilt doorvoeren, dan kan het zelfs een half jaar tot een jaar duren. Oude, ongewenste gewoontes blijven dus op de achtergrond aanwezig, maar worden hoe minder je ze ‘gebruikt’ steeds zwakker. Dat heeft allemaal te maken met neuronen, zenuwbanen, verbindingen. Simpel gezegd: hoe langer een gewoonte bestaat, hoe sterker en breder de brug ernaartoe.

Hypnose en coaching kunnen ingezet worden om oude gewoontes te doorbreken en nieuwe gewoontes diep te implementeren én je te helpen met het volhouden, je te stimuleren, je een positieve boost te geven. Een perfecte jumpstart, gelijk na de reboot van je automatische piloot. En alles begint bij die eerste stap.

Meer weten hoe ik je kan helpen met rebooten en een jumpstart te maken? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een gratis informatiegesprek.

Linda
Reboot en Jumpstart coach