Een jongen vraagt zijn moeder, ‘Wat is NLP?’

Moeder: ‘Dat zal ik je vertellen, maar eerst moet je iets doen, zodat je het kan begrijpen. Je grootvader zit daar in zijn stoel. Vraag hem hoe zijn artritis vandaag is’.
De jongen gaat naar zijn grootvader en vraagt: ‘opa, hoe is uw artritis vandaag?’ ‘Oh, het is een beetje slecht, jongen, antwoordt de oude man. ‘Het is altijd erger bij vochtig weer. Ik kan nauwelijks mijn vingers bewegen’. Zijn gezicht vertrekt van de pijn.

De jongen gaat terug naar zijn moeder. ‘Hij zei dat het slecht was. Ik denk dat hij pijn heeft. Ga je me nu vertellen wat NLP is? ‘ ‘Zo direct’, zegt zijn moeder. ‘Ga nu naar je opa en vraag hem wat het leukste was dat je deed toen je heel jong was.’ De jongen gaat weer naar zijn opa. ‘Opa, wat is het leukste wat ik ooit heb gedaan toen ik heel jong was?’
Het gezicht van de oude man klaart op. ‘Oh,’ glimlachte hij, ‘er zijn heel veel dingen. Er was de tijd dat jij en je vriend Kerstmis speelden en talkpoeder in de badkamer strooiden alsof het sneeuw was. Hij lachte – maar ik hoefde het niet op te ruimen “. Hij staarde in de verte met een glimlach op zijn gezicht. ‘Dan was er nog de keer dat ik je met je wandelde. Het was een mooie dag en je zong een kinderliedje dat je net geleerd had. Je zong heel hard. Een man kwam voorbij en keek je boos aan. Hij vond dat je te luidruchtig was. Hij vroeg me om je te zeggen om stil te zijn. Je keerde om en zei tegen hem: ‘Als je het niet leuk vindt, dan stop je je oren maar dicht.’ En je begon zelfs nog harder te zingen … ‘De oude man lachte.

De jongen ging terug naar zijn moeder. ‘Hoorde je wat opa zei?’ Vroeg hij. ‘Ja’, antwoordde zijn moeder. ‘Je hebt veranderd hoe hij voelde met slechts een paar woorden. Dat is NLP “.

Bron(vertaald uit het Engels): http://nlpwizardry.com

Bij opa veranderde zijn pijnbeleving tijdelijk door een herinnering opnieuw te beleven. Hypnose maakt die herinnering nog levendiger en krachtiger. Er zijn diverse strategieën om onder hypnose de perceptie van pijn te veranderen. En uiteraard kent hypnose nog veel andere toepassingen.

Wil je zelf ervaren hoe je NLP met hypnose kunt combineren? Schrijf je dan in voor de unieke workshop hypnose op 13 oktober.

Inschrijven tips, blogs en inspiratie Lelela