Misschien heb je het al eens gezien, of van gehoord. Tussen kunst en kitch. Een programma waarbij mensen hun antiquiteiten, curiosa meebrengen om te laten beoordelen door experts, in de hoop dat ze een stuk in hun bezit hebben dat veel geld waard is.

En wellicht heb je schitterende stukken voorbij zien komen, waarvan je dacht, die zullen wel veel geld opleveren. En ook andere stukken gezien, waarvan je de schoonheid in eerste instantie niet ontdekte. En soms werd er door een expert een schilderij of ander kunstwerk ontdekt, waarbij werd geadviseerd om het te laten schoonmaken of te laten restaureren, omdat dat zeker de moeite waard was.

De restaurateur ontdekte al snel dat ieder schilderij, ieder beeld, ieder stuk, uniek en speciaal is en zeer de moeite waard om aandacht te geven, schoon te maken, in glans te herstellen, te repareren, kortom weer te laten schitteren. Iedere keer, en met veel respect voor het kunstwerk en de originele kunstenaar legt ze dan ook laag voor laag de ware schoonheid, de ware aard, de eigen klank, van het stuk bloot. En wanneer ze dat doet, dan doet ze dat zonder daarbij de oorspronkelijkheid of de eigenheid te veranderen. Ze brengt alleen maar aan het licht, datgene wat er al was.

Ook om soms te ontdekken, dat onder die al zeer fraaie laag, nog een veel schitterender en specialer schilderij zit. En soms door simpelweg de lijst aan te passen, die er gedurende de jaren omheen is gezet, ontstaat er een nieuw beeld, een nieuwe stem, een nieuw geheel.

Merk dan ook op dat er een bijzonder soort connectie optreedt tussen het schilderij en de restaurateur, waarbij ze zonder oordeel, met liefdevolle aandacht en respect voor het kunstwerk de absolute intentie heb het kunstwerk volledig en totaal te laten schitteren zoals het door de kunstenaar bedoeld is.

Linda Buelens
Restaurateur