Emetofobie – de weg terug

Wat is een fobie

Een fobie is een specifieke angst voor een bepaalde situatie, dier of plaats zonder aanwijsbaar gevaar.

Emetofobie is zo’n fobie, waarbij er een grote angst is om óf iemand te zien braken, óf zelf te moeten braken, óf zelf te moeten op openbare plaatsen. Vaak is het een combinatie van die drie, óf heeft iemand zelfs last van alle drie. Overigens staat emetofobie op de 7e plaats op de angsten top 10. 
 
Net zoals bij alle fobieën wordt deze in o.a. standgehouden doordat situaties worden vermeden. De coping (het vermijden of ervan weggaan) zorgt er juist voor dat de angst een fobie wordt. Kost wat kost worden situaties vermeden waarin men mogelijk geconfronteerd kan worden met misselijkheid en overgeven. En dat kan heel ver gaan.
 

Een voorbeeld

Meisje van 13 jaar kwam samen met haar moeder bij mij omdat ze verschrikkelijk bang was om over te geven en de laatste tijd was ze vooral ‘s avonds misselijk. Ze was nl. een tijdje terug een keer ziek geworden en had overgegeven. Ze had al eerder last van de angst, maar vanaf dat moment werd het erger en at ze ‘s-avonds nog maar een klein beetje. Zelfs toen ze een keertje bij de Mac waren, en dat was haar favoriete eten, nam ze bijna niets. Terwijl ze dat heel lekker vond. Een slimme, spontane en open dame. De angst was de hele dag bij haar en belemmerde haar om te genieten van haar leven. 
 
Tijdens de intake bleek dat ook moeder last had van emetofobie. En ook haar moeder voor haar. Het was dus slim van de moeder om hulp te zoeken, zodat het doorgeven in de vrouwenlijn stopte.
Inmiddels zijn zowel moeder als dochter een aantal keer bij mij geweest en speelt de angst een steeds kleinere rol in hun leven. We zijn samen aan de slag gegaan en ze hebben handvatten gekregen.
Naar de kermis of de Mac gaan is weer leuk!
 

Hulp

In mijn praktijk behandel ik cliënten met angsten en fobieën, waaronder emetofobie. Doordat ik verschillende technieken inzet, heb ik al veel cliënten geholpen voorbij hun angst te gaan en zo vrijer te kunnen leven.
 
Loop jij ergens tegenaan of wil je weten hoe hypnotherapie werkt, kijk dan eens op de hypnotherapie pagina of neem contact met me op via info@lelela.nl of 06-10853857.

Tips

Enkele tips die je kunnen helpen:
  1. Je gedachten zijn geen feiten – Wat je bang maakt, is misschien niet zo erg als je denkt. Iemand die ziek is ,doet je geen pijn, maar je geest kan je laten geloven dat dat wel gebeurt
  2. Het maakt je niet zwak – Iedereen wordt wel eens bang. Het maakt je niet zwak, het maakt je menselijk. En om dit te kunnen overwinnen, is veel moed nodig.
  3. Wees niet bang om te praten – Iedereen heeft angsten, en misschien hebben meer mensen dan je denkt een fobie. Het is normaal, en zoek alsjeblieft hulp of praat erover als dat nodig is.
  4. Zoek hulp – je hoeft het niet alleen te doen en er zijn verschillende mogelijkheden om op jouw tempo aan je fobie te werken.